U bent hier

Schermhoogte correct instellen!

Wanneer je regelmatig achter je bureau vertoeft en vaak met de computer werkt, is het belangrijk dat je het computerscherm op de juiste hoogte instelt.  Wij adviseren meestal om de bovenkant van je pc-scherm op ooghoogte te plaatsen, aangezien je op die manier het meest ontspannen naar het midden van het scherm kan kijken. Vaak staat het scherm echter te laag, met rug- en nekklachten tot gevolg. Toch zijn er vaak eenvoudige manieren om een scherm op de juiste hoogte te plaatsen.

Indien je nog graag wat experimenteert met de hoogte van je scherm, kies dan voor een pak printpapier. Zo kan je heel precies bepalen hoe veel je je scherm wil verhogen terwijl je in een volgende fase misschien een blokje of 'podium' in die maat voorziet.

Indien meerdere mensen afwisselend aan hetzelfde scherm werken, kan je een schermarm voorzien die je in alle richtingen kan verplaatsen. Zo kan je zonder moeite telkens het scherm draaien, dichter of verder en hoger of lager of zelfs schuin plaatsen. In minder dan 10 seconden positioneer je het scherm zoals jij wil! Let bij de aankoop van een nieuw scherm wel op de aanwezigheid van een VESA aansluiting om deze schermarm op te kunnen bevestigen.

   

 

Bij gebruik van een laptop, kies je dan ook best voor een laptopstandaard zodat het scherm voldoende hoog staat. Wanneer je hiervoor kiest, combineer je dat met een extern toetsenbord om problemen in je polsen te vermijden.

 

 

 

 

Ergonomie?

"Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem in kaart brengt.

Het is het beroep dat ontwerptheorie, ontwerpprincipes, gegevens en methodes van ontwerp toepast met de bedoeling om zodanig te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."  (definitie naar de International Ergonomics Association.)

Daarom IS een product op zich niet ergonomisch maar dat WORDT het pas als het aangepast is aan de gebruiker en zijn/haar omgeving.  (Harry Jacobs)