zitbal ergonomisch zitten

Een zitbal is een leuk en actief alternatief voor een gewone stoel. Enerzijds zorgt de open heuphoek voor een betere houding en anderzijds zorgt de bal voor een heel dynamisch zitpatroon. Bovendien kan hij voor allerlei oefeningen gebruikt worden. Een zitbal vraagt echter meer ruimte en het werkblad moet hoger zijn dan met een traditionele bureaustoel.  Bij een te laag werkvlak gaat men immers voorovergebogen zitten.  
Zitballen hebben uiteraard geen lendensteun en zijn dus niet aangewezen om er lange tijd op te zitten.  Combineer een zitbal bijvoorbeeld met een gewone stoel, wandel even rond,... 

zitbal in verschillende maten en kleuren

De grootte van de bal moet absoluut afgestemd zijn op je lichaamslengte. Daarom zijn zitballen beschikbaar in verschillende maten (45-55-65-75-85 cm Ø). Heb je een tussenmaat nodig, dan neem je best de grotere maat die minder hard opgeblazen wordt. Het is de bedoeling dat je op een zitbal vooraan zit. Hoe meer je naar het midden van de bal gaat zitten, hoe meer je terug in een klassiek zitpatroon terecht komt (met een klassieke rechte hoek tussen benen en romp).  En achteraan rol je er gewoonweg af... De zitbal is een goedkope oplossing voor beweeglijk zitten. Er bestaan zitballen in een frame met wieltjes en zelfs rugleuning. Dat is een bijzonder slecht idee want je schakelt de rolbeweging uit. Let ook op want: niet alle ballen zijn zitballen. Het materiaal moet voldoende sterk zijn om de juiste hoogte te garanderen. Zo is een zwangerschapsbal juist heel zacht om ontspannen te kunnen doorwiegen.

zitbal ergonomisch zitten

Zitballen zijn erg sterk maar verdragen slecht puntbelasting : Ga er dus met zijn tweeën op zitten maar zonder duimspijker eronder en niet te dicht in de buurt van een warmtebron zodat het materiaal niet kan smelten. Stel dat de zitbal geperforeerd zou raken, dan maken de betere zitballen gebruik van een materiaal dat bij perforatie niet ontploft maar langzaam leegloopt. 

Gratis een zitbal uitproberen bij je thuis?

Een zitbal als bureaustoel?

Een zitbal is een leuke en actieve manier van zitten, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden

  1. Het is de meest actieve manier van zitten, dus doe het nooit te lang. Naargelang dat je het gewoon bent om hierop te zitten, je lichaamsbesef en je fysieke conditie, raden we aan om tussen de 10 en 30 min te zitten op een oefenbal. 
     
  2. Zoals eerder aangehaald, is het belangrijk dat je over de correcte maat van zitbal beschikt. De hoek tussen je romp en je benen moet meer zijn dan 100°!
     
  3. Gebruik nooit een oefenbal met rugleuning of op een voet. Je verliest de beweeglijkheid van de bal en je gaat zeer snel een doorgezakte houding krijgen. 
  4. Pas de hoogte van je bureau aan! Als je correct zit op een oefenbal, zit je hoger t.o.v een klassieke bureaustoel. Het is dus een vereiste dat de tafel in hoogte aangepast wordt naargelang jouw zithoogte (en nooit omgekeerd!)
ergonomisch zitten bureaustoel kniestoel zitbal recht staan

   Hoe meer dynamiek en afwisseling, hoe beter!

Conclusie:  

Een zitbal kan nooit een ergonomische bureaustoel vervangen omdat het een zeer actieve manier van zitten is die je geen hele dag kan volhouden. Het is wel een leuke aanvulling om af te wisselen. Hou rekening met bovenstaande puntjes om het maximale eruit te halen. 

Meer weten over ergonomische bureaustoelen?