Waarom een verticale muis?

De muis is -naast een onaangepaste bureauhoogte-zowat de grootste boosdoener voor het ontstaan van R.S.I.-klachten. Het is belangrijk zo veel mogelijk te werken met grote bewegingen vanuit je elleboog en schouder en zo weinig mogelijk met de kleine voorarmspiertjes vanuit je pols. Geef je muis voldoende ruimte om deze grotere bewegingen mogelijk te maken. Een muismatje kan zeker geen kwaad omdat je hiermee de nodige ruimte op je werkblad reserveert. Sommige optische muizen op sommige oppervlakken geven trouwens slechte ontvangst zonder muismat.

Plaats de computermuis op een gemakkelijk te bereiken plaats naast het toetsenbord en zo dicht mogelijk tegen je lichaam. Zo ligt de muis in lijn met de as van je schouder, en wordt dit gewricht niet nodeloos belast.

Zoals voor toetsenborden bestaan er ook verschillende ‘ergonomische’ modellen van muizen, die streven naar een zo neutraal mogelijke positie van je pols. Bij de ‘klassieke’ muis staat de pols omhoog (in extensie), naar de pink gericht (ulnaire deviatie) en is de handpalm naar beneden gedraaid (in pronatie). Door gebruik te maken van een verticale muis worden extensie, ulnaire deviatie en pronatie van de pols beperkt en gebeuren de bewegingen minder vanuit je pols, maar meer vanuit elleboog en schouder. Na een korte gewenningsperiode en training geeft de verticale muis de meest natuurlijke ontspannen houding aan pols en kleine vingerspiertjes. Lees onderaan deze pagina een onderzoek naar de vergelijking van een gewone muis met de verticale muis.

trackball ergonomisch werken ergonomisch toetsenbord

Over het gebruik van een trackball zijn de meningen verdeeld. Een trackball blijft steeds op dezelfde plaats liggen, maar wordt aangestuurd door over een bol te rollen met je duim. De ulnaire deviatie zou iets minder groot zijn, maar de extensie blijkt groter. Zullen bij het gebruik van een trackball de problemen op lange termijn ook niet verschuiven naar het duimmuisgewricht?
Een muis met scrollwiel beperkt eveneens de bewegingen vanuit de pols, maar vraagt wel meer inspanning van je wijsvinger en kan daar overbelasting veroorzaken.

Welke muis je ook kiest, stel geen te hoge cursorsnelheid in en beperk ook de snelheid van het dubbelklikken. Dat kan je trouwens zelf makkelijk instellen bij het configuratiescherm>muis>opties voor de aanwijzer.

Een muis op maat van jouw hand

Wist je dat computermuizen in verschillende maten bestaan? Het zou ook niet logisch zijn om iemand met grote handen te laten werken met  hetzelfde type als iemand met kleinere handen. 
Onze adviseurs selecteren voor jou mee de juiste maat en vorm. Je mag een muis ook gratis uittesten bij je thuis!

joystick ergonomische muis verticale muis
Een verticale muis in verschillende groottes

Vergelijking van de gewone en de verticale muis

In het onderzoek moest men bepaalde letters selecteren en deleten. De gewrichtshoeken in de pols werden geregistreerd door middel van een electrogoniometer. De zijwaartse en opwaartse houding waren duidelijk minder bij de verticale muis. De kleine voorarmspiertjes die instaan voor deze bewegingen vertoonden dan ook een lagere spieractiviteit. Door de meer ontspannen houding in de pols was er minder kracht nodig om te klikken. Er was geen verschil tussen beide types van muizen voor wat betreft de spieractiviteit van de monnikskapsspier  in de nek. De verticale muis resulteert in minder ongemak ter hoogte van de schouder en de pols. Daar tegenover stond dat de meeste proefpersonen de verticale muis minder comfortabel vonden omdat de bewegingen minder vlot gebeuren. Ook de productiviteit was 25% lager en de algemene voorkeur ging naar de traditionele computermuis.

Deze laatste factoren zouden wel verklaard kunnen worden doordat het gebruik van een verticale muis enige gewenning en training vraagt. Het minder nauwkeurig kunnen werken is te wijten aan de grote spieren die aangesproken worden en die eigenlijk instaan voor de grove motoriek. Toch was het aantal gemaakte fouten niet verschillend

In het kader van preventie van musculoskeletale aandoeningen is de verticale muis een goede oplossing, die het uitproberen waard is. Uit eerder onderzoek bleek dat de pijn in nek, schouders, voorarm en hand duidelijk vermindert zes maanden na de invoering van dit type muis. Na een aanpassingsperiode werden ook geen subjectieve klachten vastgesteld.

Recent ondervroegen we nog 120 tweedejaarsstudenten ergotherapie: 95% gebruikt een laptop en ongeveer 75% van hen gebruikt helemaal géén muis maar hun laptoptouchpad en dat is nog erger.

Computer mouse use in two different hand positions: exposure, comfort, exertion and productivity.

Gustafsson E, Hagberg M. Appl Ergon 2003; 34: 107-113. Besproken door Roeland Motmans www.ergonomiesite.be

Gratis eens proberen bij je thuis?

Je mag een computermuis altijd eerst gratis uittesten bij je thuis gedurende een week. Kom eens langs in de winkel zodat we je kunnen adviseren welk type jou het beste past.