U bent hier

matrassen

Onze kinesisten en ergonomen begeleiden je bij de keuze van de juiste matras. Factoren als lichaamsbouw, slaaphouding, budget en al dan niet een bestaande matrasdrager zullen daarbij de keuze beïnvloeden.  Misschien wil je immers je bestaande bodem bewaren.

Hieronder bespreken we de typen matrassen die je op de markt mag verwachten en geven we onze ongezouten mening over sommige types die wij niet zullen gebruiken.  En zelfs bij de types die wij dan wel selecteerden mag je nooit uit het oog verliezen dat een matras aan JOUW lichaam moet aangepast zijn.  Stel dat Nike een loopschoen ontwikkeld heeft waar een wereldrecord mee gelopen werd of waar je buurman fantastisch tevreden van is.  Dan is dat helemaal geen garantie dat die loopschoenen ook voor jou als gegoten zitten.  Het minste wat je van een schoen mag verwachten is de juiste maat. Eén van onze voornaamste beweegredenen om een bepaald merk of type matras te selecteren, is de aanpasbaarheid aan het lichaam van de gebruiker en/of de beschikbaarheid van verschillende hardheden.  Net zoals een schoenwinkel hopelijk ook kiest voor verschillende schoenmaten in plaats van één "standaard" schoenmaat. Zo hebben we voor sommige matrassen tot 5 verschillende beschikbare hardheden.

 1. polyethermatrassen
 2. koudschuimmatrassen
 3. latexschuim matrassen
 4. visco-elastische schuim matrassen
 5. verenmatrassen

 

1. polyetherschuim

Polyetherschuim (PU) is het goedkoopste type schuim op de markt.  Het wordt gemaakt in grote blokken van ongeveer 2m3en daarna versneden in de gewenste dikte en maat.  Vergelijken we het met andere schuimvormen dan zijn de eigenschappen allemaal inferieur : ventilatiecapaciteit, duurzaamheid, puntelasticiteit,...  Je vindt dit soort schuim vaak bij de matrasdiscounts, grootwarenhuizen en prijzenkrakers maar niet in onze opvattingen over slapen.  Lees hier het uitgebreide artikel over matrasschuimen.  Schuimmatrassen worden best gecombineerd met een goed functionerende lattenbodem. In onze ogen mist zelfs de duurste schuimmatras zijn effect als je hem combineert met een boxspring, een harde of versleten bodem. 

2. koudschuimmatrassen : HR-schuim

HR-schuim is nog steeds een polyurethaanschuim.  HR staat voor High Resilient. Het heeft meer gedifferentieerde cellen, die daarmee een andere mate van kracht opvangen. Omdat de cellen bij druk en bij verschillen of verandering in druk dit verdeeld opvangen, biedt HR-schuim meer comfort dan traditionele polyetherschuim.  Bekende merknamen zijn bijvoorbeeld Bultex of Gomtex.
Door gebruik van andere grondstoffen verkrijgt men bijzondere HR-schuimen. TDI en MDI geven bijvoorbeeld door hun chemische samenstelling andere eigenschappen aan het schuim. TDI, standaard grondstof voor HR-schuim, zorgt voor een hogere veerkracht, betere trek-of scheursterkte en betere resultaten met betrekking tot dynamische vermoeidheid.  Daarnaast kunnen deze schuimen ook op speciale wijze worden ingesneden om de matras te zoneren en puntelastischer te maken.

Prijsvoordeel speelt bij dit type schuim nog steeds een voorname rol.  Nog steeds opteren we voor onze favoriet latex.  Lees hier het uitgebreide artikel over matrasschuimen. Schuimmatrassen worden best gecombineerd met een goed functionerende lattenbodem. In onze ogen mist zelfs de duurste schuimmatras zijn effect als je hem combineert met een boxspring, een harde of versleten bodem.

foto : normakoudschuim matrassen

 

 

3. latexschuim matrassen

Bij latex kan men onderscheid maken tussen natuurrubber (of natuurlijke latex) en synthetische latex. De meeste latexkernen bestaan uit een combinatie van natuurlijke en synthetische latex. Latexkernen variëren in hardheid door het Soortelijk Gewicht. Hoe hoger het SG, hoe harder de kern. Matraskernen in latexschuim worden geproduceerd in een range tussen 55 en 85kg per kubieke meter. Omdat het soortelijk gewicht in sterke mate de duurzaamheid beïnvloedt, scoort latex hoog op dit punt. De celstructuur van standaard latex is opencellig en zeer veerkrachtig met een hoge puntelasticiteit. Naast de goede fysische eigenschappen, biedt latexschuim voordelen op het vlak van hygiëne en microbiologische eigenschappen. Door de opencelligheid is het materiaal goed ventilerend en vochtregulerend. Het materiaal is van nature antibacterieel en schimmelwerend. Ook bij latex kunnen andere recepturen en productiewijzen tot andere eigenschappen leiden. Een voorbeeld is het Talalay-procédé. Als basis dienen natuur én synthetische latex, vermengd met lucht voor vorming van cellen. Het mengsel wordt vacuüm getrokken in een gesloten, ten dele gevulde mal. Hierdoor gaan de cellen groeien. Bevriezing tot  -30°C zorgt voor het breken van de cellen, waarna het materiaal in stappen wordt verhit. Tot slot volgt de navulcanisatie. Het productieproces en het mengsel leiden tot een comfortschuim met bijzonder open en veerkrachtige celstructuur. Talalay-latex scoort het beste in ventilatie en vochthuishouding.  Latexschuimmatrassen worden best gecombineerd met een goed functionerende lattenbodem. In onze ogen mist zelfs de duurste latexschuimmatras zijn effect als je hem combineert met een boxspring, een harde of versleten bodem. 

Lees hier het uitgebreide artikel over matrasschuimen.

foto : norma

latexschuim matrassen

 

 

4. visco-elastische schuimmatrassen

Visco-elastisch materiaal zoals de merknamen Tempur, Memory Foam, Slow foam, Bay Jacobson, etc… zijn schuimvormen die veranderen onder invloed van warmte en druk waarbij ze traag naar hun oorspronkelijke vorm terugkeren. Dit schuim wordt op de actuele markt de hemel ingeprezen door fantastische marketingmachines.  Nochtans zijn er meer inherente nadelen aan dit type schuim dan voordelen.  En we zullen er geen doekjes om winden : wij zijn absoluut geen voorstander van dit type schuim omwille van de volgende objectief meetbare nadelen :

 1. het gebrek aan afdoende ventilatie door een te gesloten celstructuur
 2. het zogenaamde bottoming effect van traagschuim waardoor dit schuim moet verlijmd worden op koudschuim of latex, het zakt anders te veel door
 3. het harde gevoel wanneer je je verplaatst van een warme naar een koude zone. Dit komt voor in meerdere of mindere mate naargelang het merk.
 4. het ingekapseld liggen met te weinig beweging in je slaap als gevolg
 5. de relatief hoge prijs ten opzichte van alternatieven.  

Het is niet omdat dit type matras als drukverdelende (opleg)matras in een ziekenhuis gebruikt wordt dat het voor bij je thuis de ideale oplossing zou zijn.  Vergeet immers niet dat : 

 • In een ziekenhuis geen lichaamsvochten (bloed, urine, zweet,...) in de matras mogen indringen omwille van hygiëne.  Daartoe is de matras ingepakt in een ondoorlaatbare verpakking.  Gebrek aan ventilatie is hier dus geen punt.
 • In een ziekenhuis een constante -vrij hoge- temperatuur gehanteerd wordt.  Geen goed verluchte koele slaapkamer dus.
 • In een ziekenhuis patiënten vaak in een rugpositie in hun ziekbed liggen terwijl zijlig tot de favoriete houding thuis in je bed behoort

Hoewel je dus begrepen hebt dat we niet echt voorstander zijn van visco-elastisch schuim, kunnen we je dit materiaal aanbieden als toplaag op onze nieuwe matrassen of als topper op je bestaande matras  (...als je voldoende smeekt en bidt) . Op geheel eigen risico en enkel op jouw verzoek leveren we je volledige traagschuimmatrassen.  Lees hier het uitgebreide artikel over matrasschuimen.  Schuimmatrassen worden best gecombineerd met een goed functionerende lattenbodem. In onze ogen mist zelfs de duurste schuimmatras zijn effect als je hem combineert met een boxspring, een harde of versleten bodem.

foto : norma

traagschuim matrassen

 

 

 

5. verenmatrassen

Bij verenmatrassen komt de ondersteuning én de drukverdeling vanuit de matras zelf door gebruik te maken van metalen veren in combinatie met toplagen uit schuim. Deze matrassen kunnen dan ook gecombineerd worden met een oude maar stevige bodem, spiraalveerbodem, boxspring, geventileerde plank etc… Verenmatrassen kunnen uit verschillende soorten metalen veren bestaan zoals bonellveer, endless veer, pocketveer etc… Ook alternatieven uit hout of een kunststof komen voor maar zijn een minderheid op de markt.  Wij zien geen meerwaarde in de houten of kunststof veer ten opzichte van de metalen variant.

Niets garandeert echter dat de combinatie van alle onderstaande technieken ook een goede matras oplevert. De enige manier om dat te weten is om te komen proefliggen met jouw lichaam en de matras te laten aanpassen waar nodig. Een verwijzing naar de kookles is hier op zijn plaats : het is niet omdat je de duurste en beste ingrediënten naast elkaar hebt staan, dat het gerecht vanzelf lekker smaakt.  Proefliggen mét advies blijft de boodschap !

Een bonellveer en endless veer zijn goedkoper in productie maar minder verfijnd af te stemmen op de gebruiker omdat zonering vaak niet mogelijk is. Het karkas van de matras bestaat immers uit één machinaal vervlochten geheel. Je vindt ze tegenwoordig dan ook terug in het lage segment van de markt en in hotelketens met harde verenbedden. Wij opteren voor je eigen bed voor pocketveren. Pocketveren kunnen immers onafhankelijk van elkaar reageren en zijn goed af te stemmen op je individuele lichaamsbouw.  Bij pocketveren kan je allerlei technieken aanwenden om je matras te verfijnen. We overlopen hierbij een aantal gebruikte technieken. 

 1. Aantal veren per m² : ongeveer 260 veren/m² is een gebruikelijk gemidddelde. Je kan dat aantal veren verhogen door de veren niet in rijen te plaatsen maar te "nesten" (bijvoorbeeld 375/m²) dat is in een soort honinggraatstructuur te plaatsen of door de diameter van de veren te verkleinen, de zogenaamde minipockets (bijvoorbeeld 500 veren/m²). Een groter aantal veren heeft voor- en nadelen. De voordelen : hogere puntelasticiteit van de veer.  Nadeel : meer weerstand per m². Dat zou je dan weer kunnen oplossen door de draaddikte te verkleinen. (zie ook verder)
 2. De draaddikte : hoe dikker de draad bij een zelfde aantal windingen, hoe steviger de veer. Weinig fabrikanten bieden én gezoneerde matrassen aan én meer dan twee hardheden. Voor die combinaties moet je immers véél verschillende draaddikten ter beschikking hebben.
 3. Het aantal windingen : hoe meer windingen een veer heeft, hoe meer weerstand ze ontwikkelt
 4. De vorm van de windingen : ga je bijvoorbeeld starten met een kleine winding en die dan laten uitlopen naar grotere windingen, dan kan je daardoor het aanvoelen van de veer beïnvloeden. Bijvoorbeeld een zacht aanvoelen dat overgaat in een stugge steun. Daarnaast zijn tonvormige veren makkelijker plooibaar zodat ze beter een verstelbare bodem kunnen volgen.
 5. Matrastijk geweven of stretch ? Een geweven tijk (tijk=matrashoes) rekt nauwelijks mee en veroorzaakt een stugger ligcomfort, zelfs als er in de matras zachte lagen verwerkt werden. Een tijk die stretcht door er bijvoorbeeld polyamidevezel in te verwerken, zal veel beter de lichaamscontouren kunnen volgen. Het effect op het ligcomfort is verbazingwekkend groot.
 6. Klassieke veren, elektroshock geharde veren of oventhermisch verharde veren?  Klassieke veren worden gedraaid ("gewonden") van een bobijn staaldraad en dit in de gewenste diameter en aantal windingen.  De duurzaamheid van de metalen veer kan versterkt worden door de veren oventhermisch te harden of elektroshock te harden.  Bij oventhermisch geharde veren wordt de metaaldraad na het winden tot een veer eerst in een oven gebakken en wordt op die manier veredeld en bewaart zijn eigenschappen beter. Het nadeel is de arbeidsintensieve verwerking en dus de prijs.  Je kan ze immers niet machinaal in een zakje naaien.  De bundels veren moeten met de hand verwerkt worden als ze uit de oven komen. Bij elektroshock geharde veren wordt na het winden van de metaaldraad een elektrische stroom door de draad gejaagd. Je kan het vergelijken met het gloeiend worden van de weerstand van een broodrooster.  Hierdoor worden ook de eigenschappen beter bewaard. 

 

foto : norma

pocketveren matrassen

 

Combispringmatrassen bieden een compromisoplossing voor de iets minder geavanceerde maar toch nog wel functionele lattenbodem. Het gaat hier over schuimmatrassen met ingebouwde verenstructuren die extra ondersteuning bieden.

combispring matrassen

foto : norma

▼ lees verder

 

Ergonomie?

"Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem in kaart brengt.

Het is het beroep dat ontwerptheorie, ontwerpprincipes, gegevens en methodes van ontwerp toepast met de bedoeling om zodanig te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."  (definitie naar de International Ergonomics Association.)

Daarom IS een product op zich niet ergonomisch maar dat WORDT het pas als het aangepast is aan de gebruiker en zijn/haar omgeving.  (Harry Jacobs)