U bent hier

gezond zitten : inleiding

Je dagelijkse zitmarathon...

We ontwaken, we zitten aan de ontbijttafel, op de trein of in de auto. Een werkdag bestaat voor een groot gedeelte van onze beroepsbevolking uit zittende arbeid. We ontspannen ons tenslotte in onze luie zetel voor de televisie. Een karikatuur om aan te tonen dat de bewegende, rechtopstaande mens toch een zittend exemplaar is geworden.  En dat terwijl zitten een belangrijke oorzaak is van rugklachten. Vooral langdurig in dezelfde houding blijven zitten, is slecht voor je rug. Regelmatig van houding veranderen, zou veel problemen kunnen voorkomen. 

 

 80% tot 90% van de mensen heeft rugpijn

Uit talrijke studies blijkt dat 80 tot 90% van de mensen in de Westerse geïndustrialiseerde samenleving ooit met rugpijn kampt. Daarbij is een duidelijk verband vastgesteld tussen zitten en lage rugpijn. Werk waarbij je langdurig moet zitten, geeft meer kans op lage rugpijn dan arbeid waarbij je voortdurend afwisselt tussen zitten, staan en wandelen. De meest voor de hand liggende oplossing lijkt bijgevolg een zittende houding zoveel mogelijk te vermijden en regelmatig bewegingspauzes in te lassen. Voor veel mensen is dit echter onmogelijk gewoonweg omwille van de werkomstandigheden. In het volgende hoofdstuk geven we een overzicht van onze principes van gezond zitten en de producten die we gebruiken om een gezonde zithouding te promoten.  Vanuit onze achtergrond als kinesitherapie en lichamelijke opvoeding hebben we bewuste productkeuzes gemaakt.  Wil je meer info over hoe je wervelkolom opgebouwd is zodat je onze keuzes beter begrijpt ? Klik dan hier voor anatomische inzichten in je wervelkolom.

▼ verder lezen naar principes van gezond zitten

 

▼ verder lezen naar principes van gezond zitten

 

Ergonomie?

"Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem in kaart brengt.

Het is het beroep dat ontwerptheorie, ontwerpprincipes, gegevens en methodes van ontwerp toepast met de bedoeling om zodanig te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."  (definitie naar de International Ergonomics Association.)

Daarom IS een product op zich niet ergonomisch maar dat WORDT het pas als het aangepast is aan de gebruiker en zijn/haar omgeving.  (Harry Jacobs)