U bent hier

Ipad en ergonomisch werken: gaat dat samen?

Steeds vaker werken mensen met een Ipad of andere tablet-pc's om hun mails te checken, een boek te lezen of spelletjes op het internet te spelen. Naast deze voordelen van mobiele media, zijn er echter ook wat nadelen om bij stil te staan. Eén daarvan is de houding waarin je verzeilt als je niet goed oplet!

Vaak worden de tabletten vlak op tafel geplaatst of bij gebruik in een zetel zelfs op je schoot. Daardoor zal een een enorme belasting op je nek krijgen aangezien die ver naar voren zal moeten buigen bij het bekijken van het scherm. Absoluut geen ergonomisch verantwoorde zithouding dus.

Best probeer je het scherm hoger te plaatsen door gebruik van een houder en schaf je een extern toetsenbord aan als je ook wil gamen, mails beantwoorden enz.

Bronnen:

http://www.ergonomiesite.be/literatuur/ipad.htm

http://www.axxon.be/index.php?page=newsletter_item&language=nl&id=2492&newsletter_id=2492

 

Ergonomie?

"Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem in kaart brengt.

Het is het beroep dat ontwerptheorie, ontwerpprincipes, gegevens en methodes van ontwerp toepast met de bedoeling om zodanig te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."  (definitie naar de International Ergonomics Association.)

Daarom IS een product op zich niet ergonomisch maar dat WORDT het pas als het aangepast is aan de gebruiker en zijn/haar omgeving.  (Harry Jacobs)