U bent hier

hoofdkussens

 Een "ergonomisch" hoofdkussen?

Het hoofdkussen is de 'finishing touch' van het slaapsysteem. Zelfs al heb je het duurste slaapsysteem maar je slaapt als zijslaper of rugslaper zonder hoofdkussen, dan slaap je zeer waarschijnlijk niet goed. De keuze van het hoofdkussen hangt af van 3 factoren.

  1. Je manier van slapen : ben je een rugslaper, buikslaper, zijslaper of combinatieslaper?
  2. Hoe hard is het slaapsysteem rond de schouderzone?
  3. De lichaamskenmerken van de slaper?

In onze adviescentra passen we het hoofdkussen tot op de centimeter nauwkeurig aan deze factoren aan. Wist je dat je trouwens gebruik kan maken van de test-service voor hoofdkussens ?

 

 een te harde schouderzone in combinatie met een te laag hoofdkussen geeft een slechte nekpositie  correcte nekpositie door een zachte schouderzone in combinatie met een aangepast hoofdkussen

Op de linkse figuur geven we het voorbeeld van een zijslaper die een te laag hoofdkussen gebruikt en bovendien op een harde schouderzone ligt.  Het kussen moet als zijslaper de juiste afstand overbruggen tussen nek en schouder.  Vandaar dat de hardheid van de schouderzone in het bed en de breedte van de schouders bepalend zijn voor het juiste hoofdkussen.  Laat je niet verblinden door de vorm van een hoofdkussen.  Vaak ontmoeten we in onze winkel mensen die zo een voorgevormd kussen herkennen als "ergonomisch", "medisch" of "orthopedisch" kussen.  Niets is minder waar : een hoofdkussen IS NIET ergonomisch maar WORDT ergonomisch als het aangepast is.  Als datzelfde voorgevormde hoofdkussen te hoog of te laag is, dan is het gewoon een slecht kussen.  Punt.

 

Hoofdkussens uit latexschuim

Latexschuim beschouwen wij als ideaal ondersteunend materiaal voor een hoofdkussen. Het is duurzaam, verschuift niet, het biedt voldoende weerstand als je er op duwt terwijl het toch nog voldoende zacht is. Dons, synthetische vulling of boekweitvulling e.a. worden best niet gebruikt voor een zijslaperskussen. De vulling wordt plat of verplaatst zich waardoor je in een kuil en dus te laag komt te liggen. Wist je dat je makkelijk 8 tot 12 keer per nacht van houding verandert en dat in een normaal slaappatroon?  Zelfs al denk je van jezelf dat je niet beweegt in bed.  Slechte slapers doen dat zelfs tot 3 keer zoveel. 

We zijn er ons van bewust dat een voorgevormd kussen wel even wennen kan zijn ten opzichte van je oude vertrouwde knuffel- en kneedkussen.  Voor die slapers hebben we een "vervalst" kussen laten maken : aan de buitenzijde afgewerkt met een hoes waarin dons verwerkt zit en aan de binnenzijde -wat dacht je anders?- natuurlijk wel voorgevormd schuim.

 

Hoofdkussens uit boekweit, spelt en aanverwanten

Boekweit of gelijkaardige vezels hebben misschien wel het voordeel dat ze goed ventileren.  Helaas verplaatsen die vullingen zich 's nachts en zul je ze dus moeten opschudden of modelleren wanneer ze te laag worden.  Tijdens je slaap krijg je die prikkels echter als het te laat is.  Wij vinden dat je 's nachts niet bezorgd moet zijn of je kussen wel voldoende hoog is en steun geeft maar dat je onbezorgd moet slapen zonder nekpijn...  Verder maken deze vezels mogelijk een storend knisperend geluid telkens je beweegt en wees onderzoek uit dat boekweit een aantal allergische reacties kan uitlokken.  Bij Sit & Sleep vind je daarom deze vullingen niet.

 

Hoofdkussens uit visco-elastisch schuim

Voor de liefhebbers kan ook Tempur of ander visco-elastisch materiaal gebruikt worden. Dit materiaal is een traagschuim, dat zich onder invloed van druk en lichaamswarmte aanpast aan de lichaamscontouren. Om de juiste steun te geven, moet het daarom voldoende dik zijn. Het risico bestaat immers dat het net onder invloed van die warmte en druk te laag eindigt, het zogenaamde bottoming effect.  Vandaar dat dit soort materiaal verlijmd wordt op een ondergrond van koudschuim om nog voldoende hoogte te garanderen.  Het is niet ons favoriet materiaal want het ventileert bovendien niet bijster goed. 

▼lees verder

 

Ergonomie?

"Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem in kaart brengt.

Het is het beroep dat ontwerptheorie, ontwerpprincipes, gegevens en methodes van ontwerp toepast met de bedoeling om zodanig te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."  (definitie naar de International Ergonomics Association.)

Daarom IS een product op zich niet ergonomisch maar dat WORDT het pas als het aangepast is aan de gebruiker en zijn/haar omgeving.  (Harry Jacobs)