U bent hier

Ergonomieproject op de lagere school

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons pilootproject “Ergonomie op school” loopt nog steeds! 

De Maatjes in Kalmthout dacht mee met ergotherapeute Ellen Sas over een rugvriendelijke zithouding zowel op school als tijdens de leer- en werkomgeving thuis. 

Waarom en wat is open hoek zitten? Hoe stel je best je computerscherm en je toetsenbord in? Wat is een goede lees- of schrijfhouding? Hoe is dat thuis en op het werk van mama of papa? Dit en nog veel meer andere vragen worden onderzocht en bestudeerd door de kinderen aan de hand van leuke doe-opdrachten.
De meeste mensen die bij Sit & Sleep terechtkomen, zijn mensen waarvoor het eigenlijk al te laat is. Ze hebben vaak al behoorlijke rugklachten ontwikkeld en niet zelden met onherstelbare schade.  Dat had nochtans grotendeels kunnen voorkomen worden.  Het is niet noodzakelijk een kwestie van het juiste materiaal maar wel van de juiste mentaliteit en kennis. Deze scholing wordt dan ook best van kindsbeen af aangeleerd en geoefend, waardoor je er op latere leeftijd alleen maar voordeel bij hebt.
Schoolkinderen groeien hard! Hopelijk kan Oscar uit onze Ergobox hen een handje verder helpen !
 

 

Ergonomie?

"Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem in kaart brengt.

Het is het beroep dat ontwerptheorie, ontwerpprincipes, gegevens en methodes van ontwerp toepast met de bedoeling om zodanig te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."  (definitie naar de International Ergonomics Association.)

Daarom IS een product op zich niet ergonomisch maar dat WORDT het pas als het aangepast is aan de gebruiker en zijn/haar omgeving.  (Harry Jacobs)