U bent hier

dekbedden

 

Ook het dekbed geldt als een belangrijk onderdeel van je slaapsysteem. Slaap je op een fantastische matras maar je gebruikt als dekbed bij wijze van spreken een plastieken zak, dan zweet je jezelf natuurlijk te pletter. Je kiest dus best voor een luchtig dekbed dat aangepast is aan je eigen temperatuurbehoeften. Er bestaan verschillende types van dekbedden. Zo maken wij een onderscheid tussen

  1. synthetische dekbedden
  2. donsdekbedden
  3. dekbedden gevuld met andere natuurlijke materialen

 aangepast dekbed geeft optimaal slaapklimaat 01

  

1. synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn aangewezen bij mensen met bijvoorbeeld huisstofmijtallergie omwille van hun wasbaarheid op minstens 60°C, maar hebben in onze ogen minder goede klimatiserende kwaliteiten dan de natuurlijke dekbedden. Zo hebben ze een lager absorptievermogen en ventileren ze minder goed, waardoor ze vaak aanleiding geven tot transpiratieproblemen. De klimatiserende eigenschappen van synthetische materialen verminderen ontegensprekelijk met het aantal wasbeurten.  Scheer synthetische dekbedden echter niet allemaal over dezelfde kam.  Er is een gigantisch verschil in gebruikte materialen.

Als we het over de binnenkant hebben, dan is de kwaliteit van de holle vezel erg bepalend voor de klimaateigenschappen.  Hoe volumineuzer de vezel of anders gesteld hoe meer lucht de vezel kan vasthouden met zo weinig weinig mogelijk materiaal, hoe beter de airconditioning van je dekbed.  Daarvoor worden miscropisch kleine holle pijpjes gebruikt die kriskras over elkaar liggen (de gebruikelijke holle vezel).  Je kan ook die pijpjes bewust in tetraëdervorm ontwerpen zodat ze meer volumineus zijn.  De fijnheid van die pijpjes is ook bepalend.  Wij gebruiken graag de superieure vezel Thinsulate van 3M.  Je hebt minder materiaal nodig voor een zelfde warmtebehoud waardoor ook betere ventilatie optreedt.  Die vezel vindt ook zijn toepassing in outdoorkleding bijvoorbeeld.  Alles heeft echter zijn prijs : in grootwarenhuisketens vind je al een éénpersoons dekbed voor 3,99€ terwijl onze Thinsulate toepassingen starten vanaf 179€...

Voor de buitenkant hebben wij liever katoen dan de synthetische tijken.  Ook hier een scala aan mogelijkheden voor de tijk.  Het spreekt voor zich dat die tijk best zo ventilerend mogelijk is.

 aangepast dekbed geeft optimaal slaapklimaat synthetisch dekbed met thinsulate vezel

 

 

2. Donsdekbedden

Donsdekbedden hebben vaak een erg hoog isolerend vermogen.  In een hoge kwailteit zijn ze bovendien erg licht alsof je niets op je voelt.   Bij donsdekbedden maakt men een onderscheid tussen donsgewicht en donsgehalte. Met donsgewicht wordt het totale gewicht aan dons bedoeld dat in het dekbed ingebracht wordt. Het donsgehalte daarentegen zegt iets over de kwaliteit van de dons. Hoe hoger het gehalte aan dons, hoe beter de kwaliteit ervan. Je moet je voorstellen dat de geplukte dons in een soort van filtersysteem geblazen wordt waarbij de pluimen het eerst tegengehouden worden en de fijnste deeltjes op het einde overblijven. Zo spreekt men over donsgehaltes van 30% (cfr Oostenrijkse “pluimen” dekbedden), over 60%, 90% en 95% waarbij deze laatste ook wel eens 100% donsdekbedden genoemd worden. Concreet : een dekbed met vulgewicht 1000g en gehalte 90% zal behoorlijk warmer zijn dan één van 1000g en 60%.

De tijk van een zomerdonsdekbed wordt volledig doorstikt. Het zal daardoor meer warmteverlies kennen dan een dekbed waarin extra tussenschotten aangebracht zijn om warmteverlies aan de naden te voorkomen.  Dat is nog iets anders dan het aanbrengen van compartimenten om het verschuiven van dons tegen te gaan. Een percaal geweven katoenen tijk is een zeer dicht geweven tijk zodat geen dons uit het dekbed kan ontsnappen.

De oorsprong van de dons beïnvloedt erg de kwaliteit. Zo is dons die geplukt wordt bij ganzen in koude gebieden van betere kwaliteit dan die van warmere gebieden. Ook moet de ganzendons voldoende rijp zijn. Dons van Chinese kwaliteit is vaak niet rijp genoeg en verliest zijn veerkracht en dus ook zijn isolatievermogen.

Wij werken met donsdekbedden van Belgische makelij die bovendien hervulbaar, bijvulbaar, reinigbaar, verlengbaar, aanpasbaar,..., zijn.

Mensen die van nature uit meer zweten, zouden kunnen overwegen om voor andere materialen dan synthetische vezels of dons te opteren.  Zie hiervoor het volgende hoofdstukje : een vulling van wol, kasjmier, kameelhaar of wildzijde.

 aangepast donsdekbed geeft optimaal slaapklimaat 02

 

 

3.  Dekbedden gevuld met andere natuurlijke materialen zoals: lamswol, kameelhaar, kasjmier en wildzijde

Deze dekbedden hebben een buitenkant (tijk) vergelijkbaar met de voorgaande dekbedden maar als vulling wordt lamswol, kasjmier, kameelhaar of zijde gebruikt.  Lamswol, kameelhaar en kasjmier hebben een goed warmtebehoud en absorberen zeer goed. Ze kunnen zowel gebruikt worden in de tussenseizoenen als op koude winternachten. De vulling wordt daartoe verschillend gekozen.  Op zwoele zomernachten kan men echter best kiezen voor een dekbed uit katoen met een wildzijde vulling, aangezien wildzijde zeer goed ventileert, het meest absorbeert en tegelijk maar een laag warmtebehoud kent.

Om de warmteverschillen naargelang het seizoen in onze klimaatgordel op te vangen kan je best werken met verschillende dekbedden of 4-seizoensdekbedden. Die bestaan uit twee dekbedden, elk met een andere vulling, bijvoorbeeld kameelhaar en wildzijde. In de lente en herfst gebruik je het kameelharen dekbed, in de zomer het deel met wildzijde. En in de winter kunnen ze heel éénvoudig gecombineerd worden tot een lekker warm winterdekbed.

Om een prikkelend gevoel bij rechtstreeks contact met bijvoorbeeld wol te vermijden, worden deze natuurlijke lagen altijd in een katoenen tijk verwerkt.  Verwar onze wollen dekbedden dus zeker niet met de zware geweven "Sole Mio" dekens.

aangepast dekbed geeft optimaal slaapklimaat met natuurlijke materialen als kameelhaar zijde en kasjmier

▼lees verder

 

Ergonomie?

"Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem in kaart brengt.

Het is het beroep dat ontwerptheorie, ontwerpprincipes, gegevens en methodes van ontwerp toepast met de bedoeling om zodanig te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."  (definitie naar de International Ergonomics Association.)

Daarom IS een product op zich niet ergonomisch maar dat WORDT het pas als het aangepast is aan de gebruiker en zijn/haar omgeving.  (Harry Jacobs)