14 februari 2023
Er bestaat niet iets zoals "een perfect hoofdkussen". Iedereen is anders, dus een hoofdkussen moet aangepast zijn aan jou.

Wat is het beste hoofdkussen?

Een hoofdkussen is zoals een kledingstuk. Het bestaat in verschillende maten, vormen en materialen. Net zoals het kledingstuk, mag het hoofdkussen ‘passen’ en aangenaam in gebruik zijn. Gelukkig is het esthetische aspect minder belangrijk. We kunnen dus moeilijk zeggen wat het beste hoofdkussen is, omdat dit voor iedereen anders is. Wel houden we best rekening met bepaalde eigenschappen van het kussen om goed te kunnen slapen.

Waar kan ik op letten bij de aankoop van een hoofdkussen?

Uiteraard draaien we allemaal wel eens naar een andere houding in onze slaap, dat is ook gezond om de druk op bepaalde lichaamsdelen te kunnen verspreiden. De manier waarop je voornamelijk slaapt, bepaalt voor een groot deel welk type hoofdkussen je nodig zal hebben. Daarnaast zal ook je lichaamsbouw een bepalende factor zijn in de keuze van je hoofdkussen.

Ben je een zijslaper en/of een rugslaper?

Dat is prima! Je houdt dan rekening met de correcte ondersteuning van het hoofd en de hals. Dit doen we door te kijken naar verschillende parameters van het hoofdkussen, maar ook van het eigen lichaam.

  • Vorm

          Rechthoekige kussens hebben de voorkeur op vierkante kussens doordat er meer bewegingsvrijheid mogelijk is bij het rollen naar een andere kant zonder van het kussen ‘te vallen’.

  • Hoogte
    Het kussen mag voldoende hoog zijn. Het vult de ruimte tussen je schouder en nek op. Het beste kussen zorgt dat je hoofd en nekwervels in een horizontale lijn liggen in het verlengde van je ruggengraat.
     
  • Nekrol
    Personen met een smalle en/of lange hals zijn gebaat met een kussen met nekrol. Deze verdikking zorgt voor een extra steun van de halswervels. Heb je eerder een korte en/of brede hals, dan kan de nekrol soms als storend ervaren worden.
     
  • Hardheid van het kussen
    De densiteit van de vulling bepaalt de hardheid van het kussen. We onderscheiden 3 hardheden, soft, medium en firm. We bepalen de hardheid - samen met de hoogte - in functie van een horizontale uitlijning van het hoofd. Ook het subjectieve gevoel is hier belangrijk.
     
  • Materiaal en vulling
    Als je hoofdkussen niet vormvast is, gaat de opvulling zich verplaatsen tijdens je slaap. Hierdoor krijg je geen goede ondersteuning. Resultaat? Je slaapt slecht en krijgt nekklachten.
    Visco-elastische schuimen (traagschuim, memory-foam, Tempur) worden gekenmerkt door hun druk- en temperatuur gevoeligheid. Hierdoor voelt dit type kussen hard aan bij koude temperaturen en (te) zacht bij warme temperaturen.
    Ook als je slaaphouding wijzigt heeft het even tijd nodig om zich aan te passen. Wanneer je draait van rug- naar zijlig voelt het deel van het kussen waar je niet op steunde in eerste instantie hard en oncomfortabel aan. Het hoofdkussen gaat zich dan nog aanpassen aan de druk en temperatuur van je hoofd en nek.

Ben je een buikslaper?

Dan adviseren we een zeer dun kussen of zelfs geen, om de hyperextensie (overstrekking) van de hals te voorkomen of te minderen.